O društvu

Nastanak Pčelarskog Društva Ludbreg

Često puta je zapisano da je med hrana bogova. Nije to zasigurno slučajno uzmemo li u obzir njegovu hranidbenu vrijednost, ljekovitost ali i činjenicu da nije podložan kvarenju. Pčelarstvom se ljudi bave od davnina, brojnim podacima o pčelarstvu polaze još od starog Egipta. U Hrvatskoj je prvo pčelarsko društvo osnovano još 9. ožujka 1879. godine u Osijeku a samo dvije godine kasnije počeo je izlaziti časopis "Slavonska pčela".

Prema zapisu naše vrijedne Marije Winter, 18. studeni 1886. mogli bismo nazvati rođendanom Ludbreškog pčelarskog društva i time je zapravo jedno od najstarijih u Hrvatskoj.
„Poznato je da su stari Slaveni vrlo cijenili slatku medovinu, njom su se sladili i bogovi starih Grka na Olimpu. Bio je to nektar i ambrozija zaslađena medom, a slatka medovina pije se i danas na raznim pučkim svečanostima. Nažalost, majstori medičari sve su rjeđi. I Ludbreg je imao svoje medičare. Koliko se zna oko 1860. I 20 godina kasnije tu je Eduard Pines. Njegovu radnju preuzima Đuro Kerstner (1858.-1930.), a zatim sin Đurin Zvonimir (1894.-1961.). oni su svoj obrt izučili u Grazu. Zvonimira je naslijedila supruga Marija, rođena Butura, kći velikogoričkog medičara Nikole Buture.

Poslije 1. svj. rata dolazi u Ludbreg medičar Franjo Fiket. (Rođen u Đelekovcu 1885., umro u Ludbregu 1971.godine). Fiketov učenik bio je Drago Vađon (1912.-1971.). Rodio se, radio i živio u Ludbregu. Tu je i umro. 
Kasnije se tim zanatom bavi supruga Dragutina Vađona, Josipa rođena Pavlović. Rodno joj je mjesto Kutina. Tu je ugledala svjetlo svijeta 1924.godine...

...Godinu dana živjela je Ludbreška gospodarska podružnica sa svoja tri pododbora: ratarskim, stočarskim i vinogradsko-voćarskim, a tada je osnovan i četvrti: pčelarski.

Evo, kako je došlo do toga: Dne 18. studena 1886. godine održavala se skupština podružnice. Tada su već postojale takve organizacije u našoj domovini, a najstarije društvo osnovano 1879.godine u Osijeku, počelo je 1881. Izdavati časopis „Slavonska pčela". Časopis je izlazio na njemačkom i hrvatskom jeziku, ali samo nekoliko godina. Kasnije mijenja ime u „Hrvatska pčela" i štampa se samo na hrvatskom jeziku."

Iz knjige Marije Winter - Iz povijesti Ludbrega i okolice, poglavlje Osnivanje i razvoj Ludbreškog pčelarskog društva.